Probléma: Hogyan használjuk az Enneagramot?

Az Enneagram tréning alapvető célja az, hogy a résztvevők megismerjék az Enneagram típusokat, elsajátítsák a kilenc különböző személyiségtípus mozgatórugóit, céljait és félelmeit. Ennél is fontosabb azonban annak a felismerése, hogy mely embertársunk és nem utolsó sorban mi magunk mely típusba tartozunk. Ennek a tudásnak a birtokában ugyanis könnyedén szót érthetünk minden embertársunkkal.

Ha őszinte csodálattal tekintünk azokra, akik minden élethelyzetben könnyedén teremtenek kapcsolatot másokkal, akiknek nem okoz problémát a konfliktusmentes kommunikáció, az Enneagram tréning végre lehetőséget nyújt arra, hogy mi magunk is ilyenekké váljunk.

Enneagram 9 típus

Probléma: Emberek megismerése az Enneagram segítségével

Egy vita során a másik ember megértése, megismerése az elsődleges, hiszen csak ilyen módon leszünk képesek arra, hogy konszenzust teremtsünk, hiszen a konszenzus alapja a másik álláspontjának teljes körű megismerése és elfogadása, valamint az álláspontok közelítése, melyre nincs lehetőség a háttérben meghúzódó, sokszor kimondatlan okok és indokok ismeretének hiányában.

Az Enneagram lényege, hogy a különböző személyiségtípusok számára is lehetővé tegye a hatékony kommunikációt és konfliktusmegoldást az élet minden területén. Ha ugyanis felismerjük a másik ember Enneagram típusát, tudni fogjuk, milyen célokért küzd az életben, hogyan gondolkozik, mit tart fontosnak, akkor azt is tudjuk pontosan, mivel győzhető meg és ki módon hajlandó kompromisszumra.

Ezt a tudásunkat pedig kiválóan kamatoztathatjuk az életünk minden területén. Képzeljük el, hogy holnaptól könnyebben dűlőre jutunk gyermekeinkkel, hatékonyabban motiváljuk beosztottainkat vagy egyszer s mindenkorra megszűnnek a felesleges viták párunkkal. Ezt képes nyújtani az Enneagram ismerete.